4Jesteś właśnie na ostatnim etapie budowy własnego domu i zastanawiasz się, jakie pokrycie dachu wybrać, aby sprawdziło się w praktyce i zagwarantowało bezpieczeństwo i spokój w tymże domu? Masz tutaj kilka opcji, jednak zdecydowanie najpopularniejszymi wydają się być dachówki cementowe, niemal bezpośrednio rywalizujące z innym rodzajem, jaki reprezentują dachówki ceramiczne. Dlaczego powinniśmy się na nie zdecydować, w jaki sposób powstają i czy okażą się dla nas dobrym wyborem?

Sposób powstawania dachówek betonowych

Dachówki cementowe, jak można wywnioskować po tytule akapitu, są często nazywane „betonowymi” – wszystko właśnie ze względu na to, jak powstają, ale też na bazie jakich składników się opierają. Produkuje się je z piasku kwarcowego, wody, cementu o małej zawartości wapnia oraz barwnika, który nadaje im kolor. To właśnie z tych materiałów powstają również pustaki stropowe i bloki fundamentowe, czyli znane ze swojej niebywałej wytrzymałości inne elementy konstrukcji domu.

Zalety tego typu dachówek

Decydując się na dachówki cementowe możemy mieć pewność, że stawiamy na coś solidnego – ze względu na sposób, w który zostały wykonane, są odporne na nasiąkanie – zapewnia to stałą gładkość powłoki oraz mrozoodporność. Dachówki tego typu są również trwałe i wytrzymałe. Dzięki temu, że w czasie procesu produkcyjnego są pokrywane specjalną powłoką, pozwalają chronić dach przed działaniem kwaśnych deszczów, które byłyby w stanie go zniszczyć. Dodatkowo zapobiegają osadzaniu się porostów i mchów, które są bardzo częstym problemem występujących u wszystkich osób, które posiadają własny dom i dach na bazie innych dachówek.

Podsumowanie

Jeżeli chcemy pokryć nasz dach solidnie, bezpiecznie i wytrzymale, ale nie stać nas na dachówki ceramiczne, te cementowe spełnią swoją funkcję w sposób wzorowy. Nie tylko są jednym z najstarszych rodzajów dachówek, ale też cieszą się uznaniem ze względu na jakość, skuteczność oraz stosunkowo niską cenę. Jeżeli i my cenimy sobie te wszystkie przywary, nie wahajmy się zainwestować.

 

Musisz byą zalogowany aby komentowaą.